Dagtrip-3 Siera de Baza

Heb je even geen zin om netjes het pad van de gids te volgen dan is een tourritje door het Spaanse landschap absoluut geen straf. Vandaag nemen we je mee naar de Siera de Baza. Een stuk natuurgebied wat slechts  door drie wegen in vier stukken is verdeeld.

Hunnenbed Gorafe

We beginnen onze tocht uiteraard in Benalua en vertrekken in Noordelijke richting naar Fonelas. Uiteindelijk slaan we rechtsaf richting Gorafe, bekend om zijn 240 neolitische hunebedden verspreid over 10 necropilis, waardoor het de grootste concentratie van prehistorische grafheuvels in Spanje is. We vergapen ons aan de enorme bouwwerken in de bergen, aangelegd door de neolithische bevolking in het 5e millennium voor Christus.

Uitkijkposten, verdedigingsplaatsen en woongrotten Gorafe

De neolithische bevolking die zich hier vestigde, vormde een complexe, hiërarchische samenleving met een agro-pastorale economie. Ze woonden in huizen uitgegraven in de hellingen of in stenen constructies met daken van takken en begraven hun doden in hunebedden. Ook hier gaan we een dag rustig de tijd voor nemen en de dag-tip zal binnenkort uitgebreid aan de orde komen.

Wasplaats Gor

We  verlaten de Algarven en rijden door richting Gor nadat we de snelweg over gestoken hebben, hier gaan we daadwerkelijk het “Parque Natural in en vervolgen onze weg richting Les Junitas, een klein traditioneel wit dorpje, dat helemaal omsloten in de bergen ligt.

Nadat we dit pittoreske dorpje verlaten hebben, gaan we de hoogvlakten in en rijden kilometers tussen de dadelvelden door over een smal geasfalteerd weggetje. Uiteindelijk komen we uit bij Charches, een onafhankelijk dorpje op 2000 meter hoogte. Vanwege de luchtvochtigheid en de dichte vegetatie, word dit dorpje als een eiland beschouwd dat levendig contrasteert met haar omgeving.

Sierra de Baza is eigenlijk onderdeel van een veel groter geheel en word gevormd uit samen met de Sierra de los Filabres de “Dehesas de Guadix”. Onderling gescheiden door enkel een smalle vallei welke zich gedraagt als twee grote opvangbakken met erosiemateriaal uit de bergen. In totaal word er ruim 60 verschillende geologische materialen gevonden welke in 3 soorten onder te verdelen zijn. Máár ….

ik zal niet de geoloog uit gaan hangen want uiteindelijk zijn er andere die daar voor geleerd hebben. Kom ons bezoeken in Fonelas en Benalua zodra we in ons huis zitten en geniet van de geweldige natuur en natuurverschijnselen welke je elders in Europa niet vind.

Inmiddels zijn we aangekomen bij de snelweg want helaas moeten we een klein stukje snelweg nemen, bij gebrek aan tussenwegen 😉 We slaan rechtsaf de oprit op in de richting van Guadix en nemen de  eerst volgende afrit naar Alcudia de Guadix en Esfiliana. We genieten van de vele cave-huizen welke we op weg naar Guadix allemaal tegen komen.

Langzamerhand eindigt onze tour weer in Benalua en nemen we een koele versnapering alvorens we gaan eten. Het was weer een onvergetelijke dag geworden zo als al de dagen die we nu hier in Spanje zijn 😉

Please follow and like us:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.