Brand in het vooronder ;)

Naar Spanje verhuizen is één maar alles geregeld krijgen is twéé en dan heb je de onvoorziene zaken nog als derde. Jawel Spanje is een relaxed land om te wonen maar dan moet alles wel een beetje smood verlopen zonder al te veel trammelant.

Trammelant hadden we dus !

Voorafgaand !
Na een goed ontbijtje met een bak koffie, ging ik aan de gang met regelen van de nog overige zaken. Terwijl ik een shaggie zat te draaien in de keuken, rook ik ineens brandlucht. Dat is vreemd want ik rook niet binnen en tóch ….

Ontdekking brand.

Grotwoning brand Benalua

Ik moest toch maar eens even buiten gaan controleren en met dat ik naar buiten liep, zag ik de schaduw van het dak en daar boven dwarrelde de lucht, BRAND ??? Mijn tempo verhoogde en al snel had ik door wat er gaand was, ONS dak stond compleet in lichterlaaie ! De over buurvrouw kwam aangerend met haar telefoon in de hand, ik heb de nooddiensten al gebeld ! Dat was een geluk bij een ongeluk want anders had ik met mijn Engels en gebrekkig Spaans, uit moeten gaan leggen wat er aan de hand was en ook nog eens wáár ze moesten zijn. Dat werd me mooi even bespaard 😉

Grotwoning ?
We begonnen met veilig stellen van belangrijke zaken, al was binnen alles wel veilig. Dat is het grote voordeel van een grotwoning ! Een grotwoning heeft natuurlijk een flink dak boven het hoofd, dit kan variëren van twee meter tot wel een hele berg. Dit dak kan bestaan uit rotsen maar ook uit kleigrond met daar bovenop begroeiing van een soort heide en struiken en soms zelfs hele bosschages. Als het dan meer dan vier maanden geen drup geregend heeft dan is er weinig nodig om brand te veroorzaken.

Villa del Carmen brandweer benalua fonelas
Twéé wagens en twéé brandweerlieden ?

Hulptroepen !
Na iets minder dan 20 minuten was de brandweer van Guadix gearriveerd. Jawel, één hele brandweerwagen met wel één brandweerman er in. Hij verontschuldigde zich voor het feit dat hij 5 minuten voor een gesloten spoorovergang heeft moeten staan wachten.

Maar wat moet een brandweerman nu in zijn eentje uitrichten, dus ik heb mezelf beschikbaar gesteld voor hulp. Nog geen halve minuut later stond ik aan de brandweerwagen om slangen uit te gooien, in de weg gelopen door een agente welke niet de kracht had om wat te doen. Uiteindelijk naar boven gerent toen de brandweerman zijn spuitpistool open trok, om slang te voeren want dat valt niet mee om met zo’n slang op een berg te moeten staan blussen. We waren net aan het blussen toen een tweede brandweerwagen arriveerde. Jawel ook nu weer één wagen en één brandweerman ! Na een uur blussen was de brand bedwongen en konden de brandweerlieden weer huiswaarts keren.

Hoe is het ontstaan ?
Het vreemde van alles was dat drie uur vóór de brand, de waterleidingen geen water meer gaven. Dit herstelde zich terwijl wij aan het blussen waren. Al vrij snel bleek dat het vuur was aangestoken en wel vermoedelijk met een peuk van een sigaret. Hoe dit verder zal aflopen weet ik niet maar vermoedelijk is er iemand bij de buren bezig geweest met solderen van waterleiding en heeft na afloop een sigaret gerookt. Vervolgens is hij weg gegaan en heeft zijn peuk de brand veroorzaakt, maar dat is koffiedik kijken 😉

Moriaantje zo zwart als roet … tralala la la

Uiteindelijk kon ik na afloop onder de douche want ik zag er uit als of ik onder een trein gekomen was ! Máár eerst nog effe een peukie 😉

Eind goed, al goed !

 

Please follow and like us:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.