Dag uit het leven van Pietje Pelle-agricultor … ofwel hét weer !

Als we te klagen willen hebben dan kunnen we het beste over het weer praten, dát ga ik vandaag dan ook doen. Het mooie van het weer is, dat er altijd wel over te praten valt. De een vind het te droog of te warm, de ander vind het te nat en te koud. Het weer heeft de afgelopen dagen weer precies gedaan wat het altijd deed, zich namelijk geen zier aantrekken van wat wij als mensen graag wensen. Nee, het weer laat zich niet bedwingen, zoals de afgelopen dagen hier in Spanje te beleven was.

Ik ga er nu alvast meteen bij vermelden dat het “ons” niet getroffen heeft. Ik hoor gelijk de opmerkingen al opkomen: Jammer, een wasbeurtje op z’n tijd zou niet …, of, Trek je zwemvliezen maar vast aan ….

Nee, wij hebben helemaal niets gedaan en gewoon afgewacht. Maar nog geen 100 km verderop daar brak het noodweer, alle records. Zo zou er méér regen gaan vallen dan men gewent was. Er zou (met 200 ltr/p.mtr) méér regen vallen dan normaal in een heel jaar. Dus werd het afwachten en duimen.

Duimen voor al de mensen die zich niet kunnen verweren en hopen dat zij enigszins bespaard zullen blijven. Je beseft het niet als je hoog en droog in Nederland zit maar zodra je hier een paar maanden hebt doorgebracht dan wet je wel beter. Maar als zo’n muur van water ineens de hoek om komt zeilen dan ben je niet eens meer in de gelegenheid om in je auto te stappen en weg te vluchten.

Je bent als een rat gevangen met dat verschil dat als je een rat was geweest, je jezelf dan helemaal niet zo druk hoeft te maken. Maar als bekleder van deze aarde met al onze wijsheden en technieken, zijn nog steeds niet in staat om het weer te regelen zodat het voor iedereen iets bevredigend’s heeft. De geruchte gingen gisteren morgen inderdaad dat er zwaar noodweer onderweg was. Waar het exact zou gaan toeslaan was nog niet bekend, maar ergens tussen Murcia en Malaga verwachtte men wel dat het episch centrum zou komen te liggen. Wél dat gebeurde dan ook !

In Alicante vielen twee dodelijke slachtoffers te betreuren nadat zij totaal verrast werden door een buiten de oevers getreden rivier. Zij werden later  door de politie gevonden in hun door het water meegesleurde automobiel. De meest getroffen plaatsen zo melde plaatselijke media zijn Mogente en Onteniente. Hier sprak men van onder gelopen huizen, wegen, spoorwegen en zelfs een onder gelopen arena. De politie en brandweer hebben op verscheidene plekken mensen gered uit hun benarde positie, anders waren er wellicht nog veel meer doden en gewonden te betreuren.

Men verwacht vanmiddag opnieuw zware regen rond Albaceta. De lokale politie van Murcia is inmidels al begonnen met het afsluiten van “alle” bruggen over de Segura rivier. De depressie is geisoleerd en ligt op grote hoogte, ook wel bekend als “Gota Fria” en veroorzaakt zware overstromende rivieren, valende rotspartijen en grote vernielingen in de steden van Vlencia, Murcia en Castilla La Mancha. Spoordiensten vanuit Alicante en Valencia, Murcia en Cartagena even als tussen Xativa en Alcoy, liggen momenteel helemaal plat.

Er viel op plaatsen méér dan 200 liter per vierkante meter en op sommige plaatsen behaalde de neerslag recordhoogte van wel 300 liter per vierkante meter. Windsnelheden liepen op tot wel 104 kilometer per uur, waar door vele bomen en ander weg meubilair werd vernielt. In totaal zijn er rond Murcia zo’n twintig tal regionale wegen afgesloten voor elk verkeer, naast de talloze straten en wegen welke op last van de gemeenten zijn gesloten.

Op het kaartje is ongeveer te zie welke gebieden het zwaarst getroffen zijn, wij hebben mooi mazzel dat we enkel geschampt zijn door twee dagen flinke neerslag. Hier is dus niet zo veel werk te verzetten en heeft de natuur toch weer een groene opfleur beurt gekregen. Ik weet dat het nooit enige voorkeur mag krijgen want elke dode is te betreuren. Maar van de andere kant … de natuur heeft na meer dan 4 maanden van volledige droogte wel behoefte aan water.

Ondertussen hebben wij gisteren avond met bewondering zitten kijken naar de bliksem en zijn op tijd naar bed gegaan want veel anders kan je toch niet als het regent. Ik wens een ieder een droge vrijdagavond toe in alle rust 😉

 

 

 

Please follow and like us:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.