Eten en Drinken in …… Granada (deel-1)

De vele verschillende ervaringen die wij hier inmiddels hebben opgedaan willen we graag met jullie delen, want ook hier is niet elke keuken even geweldig. Maar voor ik dat doe, eerst een korte uitleg over eten in Spanje in het algemeen 😉

PATAT
Om te beginnen willen we u maar meteen waarschuwen dat als u Patat/patatas/Chips op het menu ziet staan, dit NIET te vergelijken is met de patat zo als wij ze bakken. De patat die ze hier doorgaans verkopen is vaak amper warm en zéér slap, waar door het ook nog eens erg vet smaakt omdat het niet goed gefrituurd is. Ofwel ze bakken het enkel nog een keer voor! Behalve wanneer het door Nederlander of Belg word gerund 😉

PLAATSELIJK of EIGENTIJDS
De traditionele keuken is van ouds her eigenlijk vrij eenvoudig en traditioneel. Dit komt vooral door dat de Spanjaard meer waarde hecht aan de juiste bereiding en smaak van iets, dan van de wijze van opserveren. De laatste jaren is er een nieuwe generatie koks in de grote steden ontstaan. Deze koks brachten hun eigen mediterraanse gerechten mee, waarmee ze het niveau tot een culinair hoogstand op wisten te halen. Er zijn dan ook veel met 3-Michelin sterren bekroonde te vinden in Spanje.

TAPAS
Je hebt Spanje niet gezien en beleefd als je geen Tapas hebt gegeten. Tapa staat eigenlijk voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is het eigenlijk een eetlust opwekkend hapje dat in Spaanse cafe’s bij een  alcoholhoudend drankje geserveerd word. In de provincies Granada en Andalusië word bij het bestelde drankje een of meer Tapas gratis gegeven. Tegenwoordig op verschillende plaatsen ook bij frisdrank.

Er zijn honderden soorten Tapas maar de meest bekende zijn;

 • Tortilla de patatas (aardappelomelet)
 • Pinchos (kleine belegde broodjes)
 • Gemarineerde ansjovis
 • Aioli (olie-lookbereiding die gebruikt wordt als saus voor inktvisringen, gamba’s, …)
 • Albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus)
 • Chorizo al vino (in wijn gemarineerde chorizo)
 • Calamares (gefrituurde ringen van de pijlinktvis)
 • Gevulde of gefrituurde champignons
 • Patatas bravas (gebakken aardappelen in pikante tomatensaus)
 • Gemarineerde olijven
 • Gezouten amandelen
 • Morcilla (bloedworst)
 • Pimientos de Padrón (kleine paprika/pepersoort)
 • Caracoles (slakken)
 • Cola de toro (stierenstaart)

Paella
Wat is nou de échte Paella, hoor ik je denken en dat is niet geheel onterecht ! Een uit Barcelona afkomstige Spanjaard zal je vertellen dat hun  Paellla vol zit met garnalen, gamba’s mosselen, sepia en andere zeevruchten. Maar een Valenciaan zal hun eigen Paella met kip en konijn naar voren schuiven als de beste Paella. Je zou dus kunnen zeggen dat iedere streek zijn eigen gewoontes kent. De Paella met zeevruchten is veelal het duurste maar voor veganisten is er ook de overheerlijke “Paella de verduras”, ofwel Paella met groente. Een Paella met “zwarte rijst” is echter NIET vegetarisch want de rjst is zwart gekleurd door de sepia.

 

Hoe dan ook, de traditionele Spaanse keuken is een genot om te beleven 😉

 

 

Please follow and like us:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.