Wel bekende Siësta houden …..

Iedereen heeft er wel eens van gehoord van het begrip “Siesta” houden. Maar waar komt het nou eigenlijk vandaan, is het wel gezond, en wie houden er eigenlijk Siësta. Veel vragen dus over de Siësta waar ik ga proberen een helder beeld over te vormen.

Een siësta is als het waren een middagdutje, meestal na de lunch wanneer de zon haar hoogste punt heeft bereikt. Het is dan ook een veel voorkomende traditie in warme landen, welke vandaag de dag voornamelijk in Spanje in ere wordt gehouden. Vandaar dat de term “Siesta” veelal en foutief met Spanje in verband gebracht word. Maar om het gemakkelijk te houden maken we daar maar geen probleem van 😉

De “Siësta” is in Spanje knap onder druk komen te staan door Europese regelgeving. Daar bij komt dat veel bedrijven niet meer van s’ochtens vroeg tot 21 uur open willen blijven. In Spanje blijven de meeste bedrijven cq winkels dicht tijdens de Siësta. Je vind dan ook daadwerkelijk weinig tot geen volk op straat. Met uitzondering van grote Supermarkten en horeca gelegenheden blijven vaak wel open op het heetst van de dag.

De Siësta is een typisch Spaans gebruik. Bij Portugal en overige buurlanden is de Siësta zelfs geheel onbekend. Een Siësta houden is echt iets van de 19er jaren, toen in Spanje hogere ambtenaren hun middagpauze begonnen te verlengen. Niet veel later werd dit voorbeeld door hun ondergeschikte gevolgd. Hier door ontstond een dagritme waar men werkte tussen negen uur tot de middag pauze van 12 uur en van vijf uur in de middag tot zeven of acht uur en in sommige gevallen zelfs tot negen uur s’avonds.

GEZOND ?
Uit onderzoek is gebleken dat de Siësta te vergelijken is met een zogenaamde “Powernap”. Dit zo goed zijn voor het immuunsysteem en de gezondheid algemeen, aldus een uitgebreid Amerikaans onderzoek. Een kleine Siësta van 30 minuten  zou al voldoende zijn om het lichaam even tot rust te laten komen. 

Voor zover het begrip “Siësta”, Slaap lekker 😉

Please follow and like us:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.